Przejdź do treści głównej

Łosoś norweski w kuchniach świata

Łosoś norweski w kuchniach świata

Dzięki swym właściwościom łosoś norweski może być stosowany do potraw inspirowanych kuchniami całego świata.

Łatwo się kroi, nie rozpada podczas smażenia. Może być doskonałą bazą do zup i sosów, jak również stanowić danie główne. Dodany do sałat stworzy pożywne danie, w sam raz na lekki posiłek w środku dnia. Idealnie sprawdzi się też na zimno – jako dodatek do kanapek w postacie wędzonych plastrów, musów czy terrin. Możliwości kulinarne łososia norweskiego są wprost nieograniczone, by w prosty sposób zmienić go niezwykłe danie z różnych stron świata.

Jeżeli chcemy przygotować danie inspirowane kuchnią amerykańską – upieczmy filet lub stek z łososia i podajmy go z ulubionym sosem. Wspaniale udadzą się też burgery. Rybę serwujemy w towarzystwie sałatki coleslaw czy podpieczonych kolb kukurydzy.

Łosoś norweski doskonale wpisze się również w pełne wigoru dania kuchni latynoamerykańskiej. Można nadziać nim tortillę lub połączyć go w jednogarnkowe danie z kukurydzą, fasolą, papryką. Doprawione chili – zamieni się w rozgrzewający posiłek w sam raz na chłodne dni. 

W kuchni europejskiej łososia norweskiego możemy zaadaptować w narodowej kuchni każdego kraju. Kawałki grillowanego łososia fantastycznie pasują do hiszpańskiej paelli, włoskiego spaghetti, francuskiej tarty.…

Japończycy spożywają łososia na surowo - sushi. Namówmy swoich gości do spróbowania cienkich paseczków wykrojonych z polędwicy z łososia, zamarynowanych w sosie sojowym z dodatkiem japońskiego chrzanu wasabi.