Przejdź do treści głównej

Spotkanie Norwegii z Japonią

Spotkanie Norwegii z Japonią

Pomimo oczywistej dzisiejszej popularności, łosoś jest w sushi składnikiem stosunkowo nowym.

Do lat 80-tych XX w. był rzadko spożywany na surowo czy widywany w barach sushi w Japonii. Wynika to z faktu, że jakość łososia pacyficznego, dostępnego wtedy
w Japonii, pozwalała jedynie na podawanie ryby grillowanej, smażonej lub wędzonej – nie było możliwości konsumowania łososia na surowo. Do sushi i sashimi używano wtedy głównie tuńczyka, również należącego do produktów bardzo drogich.

Rok 1985 był rokiem przełomowym w tradycji sushi. Norweska delegacja określana jako Projekt Japonia (Project Japan), pod kierownictwem pana Thor Listau, norweskiego ministra ds. rybołówstwa, wsiadła do samolotu i poleciała do Japonii. Delegacja zabrała ze sobą najwyższej jakości surowego łososia norweskiego. Norweski łosoś hodowlany górował nad łososiem pacyficznym nie tylko wielkością, ale zawierał również więcej tłuszczu, był smaczniejszy i – co więcej – nie miał pasożytów, dzięki czemu idealnie nadawał się do spożycia na surowo. Hodowla łososia norweskiego to proces bardzo zaawansowany i kontrolowany przez cały okres życia ryby. Pasza podlega obróbce termicznej (blokuje to rozwój pasożytów). Bezpieczeństwo i wartości odżywcze paszy i ryb są odpowiednio udokumentowane przez niezależne instytucje badawcze. Aktualnie łosoś norweski to jeden z bardzo niewielu gatunków dopuszczonych do spożywania na surowo bez uprzedniego zamrażania.

Pierwsza reakcja na wykorzystanie łososia do przyrządzania sushi była wprawdzie mało entuzjastyczna, jednak wizyta przykuła uwagę szefów kuchni i kluczowych graczy
w segmencie ekskluzywnych hoteli i restauracji. Umożliwiło to skuteczne wprowadzenie łososia norweskiego na japoński rynek.

Pozytywne skutki Projektu Japonia uwidoczniły się w drugiej połowie lat 80-tych XX w., szczególnie w segmencie sushi i sashimi. W rezultacie wartość eksportu łososia norweskiego wzrosła z 400 mln do 1,8 mld koron norweskich. Tym samym ryba ta pozostawiła niezatarty ślad.