Przejdź do treści głównej

Śledź norweski – srebro morza

Śledź norweski – srebro morza

Codziennie na świecie spożywa się około 10 milionów dań przygotowanych ze śledzia norweskiego.

Śledzie zaczęto łowić już ponad tysiąc lat temu. Począwszy od XI wieku, aż do czasów współczesnych Norwegia jest jednym z głównych dostawców śledzia dla całej Europy. Podczas gdy wcześniej do głównych produktów spożywczych zaliczano śledzia solonego i wędzonego, dzisiaj akcent przesunął się na rybę świeżo mrożoną. Z pewnością słyszeli Państwo powiedzenie, że „śledź jest srebrem morza”. Słowa te charakteryzują zarówno gospodarczą rolę śledzia, jak i charakterystyczny dla niego lśniący, srebrzysty kolor łuski.

W zależności od regionu i terminu tarła, wymiarów, wieku ryby i formy wędrownej, śledzie dzielą się na rasy. Pod względem geograficznym wyróżnia się dwie rasy śledzia: zamieszkującą północno-wschodnią część Atlantyku i Morze Północne. Jest to, odpowiednio, śledź norweski odbywający tarło na wiosnę i śledź północnomorski. Wiosenne tarło norweskiego śledzia odbywa się u wybrzeży Norwegii w lutym i marcu. Jeden kilogram śledzia norweskiego, odbywającego tarło wiosną, to zazwyczaj 4-5 osobników. Zawartość tłuszczu w śledziu ulega wahaniom w zależności od pory roku, osiągając jesienią maksymalnie 30 proc.

Śledzia łowi się od stycznia do marca i od września do listopada, przy czym okresy połowu mogą się zmieniać w zależności od kwot połowowych.

Wartość odżywcza

Śledź jest wartościowym źródłem witamin A, D i B12. Ponadto jest on bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe Omega 3. Zawartość kwasów tłuszczowych Omega 3 zależy od zawartości tłuszczu, ulegającej znacznym wahaniom w zależności od pory roku i rasy śledzia.

Zawartość, g/100 g

Sucha masa 32,6

Białka 15,2

Tłuszcze 14,0

Glikogen <0,1

Omega 3 3,5

Witaminy, mg/100 g

Witamina A 6

Witamina D 11,5

Witamina E 14

Witamina B12 2

Śledź sortowany i sprzedawany jest w zależności od wymiarów.

Najbardziej typowymi wymiarami są: do 200 g / 200 – 300 g / 250+ / 300+ / 1 kg – 2–5 sztuk.