Przejdź do treści głównej

Regiony przemysłowej hodowli śledzia norweskiego

Regiony przemysłowej hodowli śledzia norweskiego
Fotograf: Johan Wildhagen

Dla ryb pelagicznych charakterystyczna jest migracja w ciągu roku – wzrost, przyrost wagi i tarło tych gatunków odbywają się w różnych regionach zbiornika wodnego.

Młoda ryba zamieszkuje daleko od linii brzegowej Norwegii, a w letnim sezonie przyrostu wagi odpływa jeszcze dalej w otwarte morze. Miejsca przemysłowego połowu ryb znajdują się zazwyczaj w kilku godzinach drogi od wybrzeża. Północnomorski śledź odbywa tarło w okresie od sierpnia do października na tarliskach rozpościerających się od wybrzeża Szkocji do Ławicy Dogger lub w listopadzie i grudniu w południowej części Morza Północnego.

Zawartość tłuszczu w śledziach w ciągu roku waha się w granicach 10-24 proc.

Sezony połowu śledzia przypadają na okres od kwietnia do czerwca i od stycznia do marca, zależy to jednak od kwot połowowych. Tradycyjnym narzędziem połowu jest niewód pelagiczny.