Przejdź do treści głównej

Śledź

Śledź z koprem włoskim »

New Year herring, Fotograf: Katrine Lunke

Gdy mamy ochotę na sałatkę śledziową własnej roboty, wypróbujmy ten wspaniały przepis. Można podać z chlebem lub sałatką z kopru włoskiego, jabłka i ogórka.

  • Aktualna ocena to 4.5 z 5 gwiazdek.

Dziękujemy za ocenę!

Oceniłeś(-aś) już tę stronę, a możesz to zrobić tylko raz!

Twoja ocena została zmieniona. Dziękujemy za ocenę!

Średnio zaawansowany Ponad 60 min.

Sałatka śledziowa z ziołami »

Grønn sildesalat , Fotograf: Synøve Dreyer

Prosta sałatka śledziowa z selerem naciowym, papryką i ziołowym dressingiem będzie smakować wszystkim. Dobra zarówno na śniadanie, jak i na przyjęcie.

  • Aktualna ocena to 5 z 5 gwiazdek.

Dziękujemy za ocenę!

Oceniłeś(-aś) już tę stronę, a możesz to zrobić tylko raz!

Twoja ocena została zmieniona. Dziękujemy za ocenę!

Łatwy 20 min.

Marynowany śledź z chrzanem i czerwoną cebulą »

New Year herring, Fotograf: Katrine Lunke

Oto pyszny śledź z chrzanem, czerwoną cebulą, jabłkiem, śmietaną crème fraîche i jogurtem. Potrzymajmy dzień w lodówce, a nabierze więcej smaku.

  • Aktualna ocena to 5 z 5 gwiazdek.

Dziękujemy za ocenę!

Oceniłeś(-aś) już tę stronę, a możesz to zrobić tylko raz!

Twoja ocena została zmieniona. Dziękujemy za ocenę!

Łatwy Ponad 60 min.

Śledź w pomidorkach koktajlowych »

Tomatsild med cherrytomat, Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Śledź w pomidorach to jedna z norweskich tradycji. Proponujemy zastąpić zwykłe pomidory pomidorkami koktajlowymi, a tak przyrządzony śledź będzie bardziej słodki.

  • Aktualna ocena to 3.5 z 5 gwiazdek.

Dziękujemy za ocenę!

Oceniłeś(-aś) już tę stronę, a możesz to zrobić tylko raz!

Twoja ocena została zmieniona. Dziękujemy za ocenę!

Średnio zaawansowany 20-40 min.

Śledź marynowany z musztardą i miodem »

Sennepssild med honning, Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Klasyczny śledź marynowany z musztardą z dodatkiem miodu to odejście od typowej norweskiej tradycji.

  • Aktualna ocena to 0 z 5 gwiazdek.

Dziękujemy za ocenę!

Oceniłeś(-aś) już tę stronę, a możesz to zrobić tylko raz!

Twoja ocena została zmieniona. Dziękujemy za ocenę!

Łatwy 20-40 min.

Marynowany śledź z jabłkiem i musztardą »

Sennepssild med eplebiter, Fotograf: Esten Borgos

Marynowany śledź to tradycyjne danie norweskie, które można przyrządzać na wiele sposobów – tu proponujemy wersję w musztardzie, z kawałkami jabłka.

  • Aktualna ocena to 3.5 z 5 gwiazdek.

Dziękujemy za ocenę!

Oceniłeś(-aś) już tę stronę, a możesz to zrobić tylko raz!

Twoja ocena została zmieniona. Dziękujemy za ocenę!

Łatwy 20-40 min.

Śledź w śmietanie z jabłkiem »

Rømmesild med eple, Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Śledź w śmietanie jest w Norwegii tradycyjną potrawą podawaną zwykle z chlebem na śniadanie. Przedstawiamy przepis na wariant z jabłkiem i musztardą dijon.

  • Aktualna ocena to 4 z 5 gwiazdek.

Dziękujemy za ocenę!

Oceniłeś(-aś) już tę stronę, a możesz to zrobić tylko raz!

Twoja ocena została zmieniona. Dziękujemy za ocenę!

Łatwy 20-40 min.

Sałatka śledziowa z curry »

Sildesalat med karri, Fotograf: Eva Brænd

Na Wielkanoc przygotuj smaczną sałatkę śledziową z curry. Najlepiej podawać na chlebie typu pita z rukolą i koperkiem, ale można również na tradycyjnym pieczywie.

  • Aktualna ocena to 5 z 5 gwiazdek.

Dziękujemy za ocenę!

Oceniłeś(-aś) już tę stronę, a możesz to zrobić tylko raz!

Twoja ocena została zmieniona. Dziękujemy za ocenę!

Łatwy 20 min.

Wrap ze śledziowym curry »

Karri Matjes 001Norges Sjømatråd Matjesild, Fotograf: Esten Borgos

Wrapy są łatwe do przygotowania. Można je podzielić na niewielkie kawałki i podawać jak hiszpańskie tapas. Pozostawione w całości świetnie nadają się, by zapakować je na drogę.

  • Aktualna ocena to 0 z 5 gwiazdek.

Dziękujemy za ocenę!

Oceniłeś(-aś) już tę stronę, a możesz to zrobić tylko raz!

Twoja ocena została zmieniona. Dziękujemy za ocenę!

Łatwy 20 min.

Matjasy marynowane w cytrusach z sałatką i grillowaną papryką »

New Year herring, Fotograf: Katrine Lunke

Według tego przepisu matjasy marynujemy w soku cytrynowym, paprykę grillujemy w piecu, a orzeszki pinii prażymy na patelni. W połączeniu z sałatką danie będzie przepyszne.

  • Aktualna ocena to 0 z 5 gwiazdek.

Dziękujemy za ocenę!

Oceniłeś(-aś) już tę stronę, a możesz to zrobić tylko raz!

Twoja ocena została zmieniona. Dziękujemy za ocenę!

Średnio zaawansowany 20-40 min.