Przejdź do treści głównej

Łosoś à la Strindberg

Łosoś à la Strindberg
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Joel Wåreus

Prosta, pyszna alternatywa dla klasycznego norweskiego dania znanego jako wołowina à la Strindberg. W tym wariancie zamiast wołowiny wykorzystuje się łososia.  Być może i to danie stanie się kiedyś klasykiem?

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1 szt  cebula
2 łyżki stołowe  musztardy
2 łyżki stołowe  musztardy Dijon
2 łyżki stołowe  musztardy ziarnistej z gorczycą
1 szt  żółtko
1 łyżka stołowa  skrobi kukurydzianej

Dressing

75 ml  octu balsamicznego
75 ml  oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe  wody
   sól i pieprz

Podawać z

   purée ziemniaczane
   brokuł

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Zmieszaj w misce musztardę, żółtko, mąkę kukurydzianą i drobno posiekaną cebulę.  
  • Ułóż cztery płaty łososia w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
  • Posmaruj łososia musztardowym sosem.
  • Połącz składniki dressingu na bazie octu balsamicznego: ocet, olej, sól i pieprz.  Dressing można podać osobno, lub polać nim danie przed wstawieniem go do piekarnika.
  • Piecz rybę w temperaturze 200°C przez okolo 12 minut.
  • Podawaj z purée ziemniaczanym oraz ugotowanymi różyczkami brokuła.