Przejdź do treści głównej

Łosoś marynowany w sosie sojowym

Łosoś marynowany w sosie sojowym , Fotograf: Studio Dreyer-Hensley
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Pyszny łosoś nie wymaga dopełnienia zbyt wieloma smakami.  W tym przypadku zachęcamy do zamarynowania łososia w sosie sojowym z dodatkiem imbiru. Lekko zgrillowanego łososia podajemy z prostą zieloną sałatą.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego ze skórą
2 łyżeczki  świeżego imbiru
75 ml  sosu sojowego
   folia aluminiowa
   olej roślinny

Sałatka

1 szt  sałaty
0,5 łyżeczka  sok ze świeżej cytryny
1 łyżeczka  oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe  świeżego szczypiorku
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzej grill.
  • Podziel łososia na odpowiednią liczbę porcji, oczyść z łusek, opłucz i osusz filety.
  • Zetrzyj imbir na tarce i dodaj go do miseczki z sosem sojowym.  Zanurz łososia w marynacie na 5 minut.
  • Złóż folię aluminiową na cztery, formując kwadrat o długości boku ok. 15 cm. Nasmaruj ją olejem.
  • Wyjmij łososia z marynaty, odsącz jej nadmiar i ułóż rybę na folii aluminiowej skórą do dołu.
  • Grilluj łososia z jednej strony ok. 2 minuty. 

Sałatka

  • Porwij sałatę na kawałki i skrop sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwy.
  • Posyp drobno siekanym szczypiorkiem, odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Posyp łososia pozostałym szczypiorkiem i podaj z sałatą.