Przejdź do treści głównej

Łosoś na szybko z awokado i ikrą

Łosoś na szybko z awokado i ikrą
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Ingvar Eriksson

To łatwe danie z łososia i purée z awokado zadowoli każde podniebienie głodne potrawy tyleż pysznej, co szybkiej.  Możesz dodać także odrobinę sosu tabasco. 

Składniki

-
+

800 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
   ikra łososia
2 szt  awokado
2 szt  limonki
   tabasco
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i wybierz miąższ za pomocą łyżki.  
  • Rozgnieć w misce awokado z sokiem z limonki. Przypraw solą, pieprzem i sosem tabasco.  
  • Przypraw także łososia, a następnie podsmaż go z jednej strony na niewielkiej ilości oleju.  
  • Ułóż awokado i łososia na podgrzanych talerzach.  Ozdób całość ikrą i podawaj.