Przejdź do treści głównej

Łosoś norweski saute z ryżem

Łosoś norweski saute z ryżem
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Iñaki Preysler

Ryż to znakomity składnik, który można podawać na wiele sposobów. W tym przepisie ryż gotujemy, a następnie smażymy z warzywami i łososiem norweskim.

Składniki

-
+

400 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1   papryka, czerwona
1   papryka, zielona
2 kubki  ugotowanego ryżu długoziarnistego
1  
3 łyżki stołowe  sosu sojowego
4 łyżki stołowe  oliwy z oliwek, extra virgin
0,5   cytryna
   sól

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Zdejmij skórę z łososia norweskiego, pokrój rybę w niewielkie plastry i odstaw na bok.
  • Pokrój papryki i szczypiorek z cebulą w paseczki / lub szalotki.
  • Podsmaż warzywa na patelni na rozgrzanej do wysokiej temperatury oliwie przez 5 minut.
  • Dopraw solą.
  • Dodaj sos sojowy i ugotowany ryż, dobrze wymieszaj i skrop cytryną.
  • Posyp plastry łososia norweskiego niewielką ilością soli i umieść na patelni na ryżu z warzywami.
  • Przykryj patelnię pokrywą i duś przez 1-2 minuty do momentu, w którym łosoś zacznie zmieniać kolor.

Podaj natychmiast.