Przejdź do treści głównej

Łosoś norweski smażony z sezamem

Łosoś norweski smażony z sezamem
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Trudny

Fotograf: Bent Raanes & Sarah Cameron Sørensen

Norweski łosoś panierowany w ziarnach sezamu to fantastyczny obiad. Zaprośmy znajomych i zaserwujmy łososia norweskiego z jajkami w koszulkach z dodatkiem warzyw.

Składniki

-
+

800 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1 łyżka stołowa  ziarna sezamu
1   bakłażan
100 g  białej fasoli z puszki
   sól i pieprz
   oliwy z oliwek
   masło
  

Pieczone pomidory

8 szt  pomidorków cherry
1 łyżka stołowa  oliwy z oliwek
0,25 łyżeczka  cukru
0,25 łyżeczka  sól
1 ząbek  czosnku

Jajka sadzone

4 szt  jajka
100 ml  białego octu winnego
2 łyżki stołowe  mąki pszennej
1   białko jajka
3 łyżki stołowe  tartej bułki
   olej
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 110 °C.
  • Pomidory piec z oliwą, odrobiną cukru, soli i startym czosnkiem około 15 minut.
  • Bakłażana, pokroić na plastry.
  • Usmażyć po obu stronach na złoto z dodatkiem oliwy.
  • Fileta z łososia norweskiego pokroić na porcje.
  • Posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem i sezamem. Usmażyć po obu stronach na małym płomieniu.
  • Fasolkę gotować w lekko osolonej wodzie, uważając, by się nie rozgotowała.
  • Odcedzić, wymieszać z niewielką ilością masła, posypać solą.

Jajka w koszulkach

  • Do białego octu winnego wbijać po jednym jajku; każde trzymać przez 5 minut. Ocet zetnie zewnętrzną część białka.
  •  Zagotować wodę, zamieszać i włożyć jajka.
  • Gotować około 3 minut; żółtka powinny być miękkie.
  • Przełożyć jajka do lodowatej wody; wyjąć, osuszyć. Obtoczyć w mące, białku jajka i bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć zapanierowane jajka, aż będą złote. Przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.