Przejdź do treści głównej

Łosoś norweski smażony z ziemniakami i kapustą kiszoną

Łosoś norweski smażony z ziemniakami i kapustą kiszoną
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Składniki

-
+

800 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
600 g  ziemniaków
600 g  kapusty kiszonej
kilka liść  jarmuż
2 szt  cebule
200 g  masła
200 ml  śmietany 36%
12 plaster  kiełbasy chorizo
   liść laurowy
   ziele angielskie
   kminek
   koperek
   olej

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.

Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości z liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem. Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy poszatkowaną i ugotowaną kapustę kiszoną. Smażymy do momentu, aż kapusta prawie odparuje. Dodajemy ziemniaki, niedużą ilość masła oraz śmietanę – dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Filet z łososia dzielimy na 4 porcje. Smażymy go na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju po 3-4 minuty z każdej strony – środek powinien być różowy. Łososia podajemy na ziemniakach z kapustą.

Kiełbasę wkładamy do nagrzanego do 180 piekarnika i zapiekamy na złoty kolor. Gorącą układamy na daniu.