Przejdź do treści głównej

Łosoś norweski w kostkach z pomidorami koktajlowymi, oliwkami i bazylią

Łosoś norweski w kostkach z pomidorami koktajlowymi, oliwkami i bazylią
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

Składniki

-
+

800 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
600 g  pomidorków cherry
200 g  oliwek, czarnych bez pestek
   sól i pieprz
   oliwy z oliwek
   świeżej bazylii

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokrój łososia norweskiego w kostki, posyp niewielką ilością soli i nałóż pędzlem oliwę z oliwek.
  • Podsmaż kostki z obu stron w wysokiej temperaturze, ale tak, aby nie przesmażyły się całkowicie. Odstaw na bok.
  • Umyj pomidory i podziel na połowę, przesmaż na patelni na oliwie z oliwek w wysokiej temperaturze.
  • Dodaj czarne oliwki i przyprawy.
  • Duś w niskiej temperaturze przez 5-6 minut.
  • Posyp posiekaną bazylią.

Łososia norweskiego podawaj z przesmażonymi pomidorami i oliwkami.