Przejdź do treści głównej

Łosoś norweski w maśle pietruszkowym z brukselką

Łosoś norweski w maśle pietruszkowym z brukselką
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1 pęczek  natki pietruszki
1 ząbek  czosnku
100 g  masła
   skórka z cytryny
100 g  bekonu
10 szt  brukselki
1 szt  jabłko
   sól i pieprz
   olej rzepakowy

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Posiekaną natkę, ząbek czosnku i skórkę z cytryny miksujemy z masłem.
  • Na koniec dodajemy łyżkę whisky i doprawiamy pieprzem i solą.
  • Na patelni rozpuszczamy połowę masła pietruszkowego, smażymy łososia z jednej strony, po 3-4 minutach przekładamy na drugą stronę i wyłączamy kuchenkę. Dzięki temu łosoś nam nie wysuszy się i będzie soczysty.
  • Na oleju przesmażamy boczek, dodajemy listki z brukselki i pokrojone w kostkę jabłko. Chwilę razem smażymy. 

Na talerz wykładamy porcje brukselki z jabłkiem i boczkiem, na wierzch kładziemy porcję łososia norweskiego i całość polewamy masłem pietruszkowym.