Przejdź do treści głównej

Łosoś norweski w sosie z mascarpone i pesto oraz placek z ziemniaków i cukinii

Łosoś norweski w sosie z mascarpone i pesto oraz placek z ziemniaków i cukinii
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Jan Lech

Zastąp typowe dodatki do ryby czymś innym. Placek z ziemniaków i cukini to doskonały dodatek do smażonego łososia norweskiego.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
2 szt  ziemniaków
1 szt  cukinia
4   jajka
8 łyżki stołowe  tartej bułki
1 opakowanie  rukoli
1 garść  świeżego koperku
1 garść  świeżego szczypiorku
   olej z pestek winogron
4 łyżki stołowe  serka mascarpone
1 opakowanie  pesto
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Przygotowujemy placek – na tarce ścieramy ziemniaki i cukinię. Odciskamy. W naczyniu miksujemy jajka z solą i pieprzem, koperkiem i szczypiorkiem. Do masy dodajemy odciśnięte warzywa, na koniec dodajemy tartą bułkę i całość dobrze mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placki.
  • Słoik pesto łączymy z 4 łyżkami mascarpone. Całość podgrzewamy, nie zagotowujemy.
  • Łososia norweskiego dzielimy na 4 porcje, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy krótko na patelni.
  • Placki podajemy z sosem i łososiem norweskim. Danie dekorujemy listkami rukoli.