Przejdź do treści głównej

Łosoś norweski w ziemniaczanych łuskach w towarzystwie brukselki z gorczycą

Łosoś norweski w ziemniaczanych łuskach w towarzystwie brukselki z gorczycą
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Trudny

Fotograf: Kamil Zieliński

Przepis na łososia w trochę innym wydaniu. Sprawdzi się zarówno podczas weekendowego obiadu, jak i wystawnego przyjęcia.

Składniki

-
+

4 kawałki po 125 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
3 szt  ziemniaków
0,5 kg  brukselki
0,25 kostka  masło
3 łyżki stołowe  musztardy ziarnistej z gorczycą
1   cebula
1   jabłko
100 ml  śmietany 36%
   olej roślinny

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Brukselkę gotujemy na pół twardo.
  • Następnie przekładamy na patelnię z przesmażoną posiekaną cebulą i jabłkiem.
  • Dodajemy śmietanę, a następnie musztardę.
  • Dusimy do miękkości.
  • Łososia norweskiego delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry, gotujemy, odcedzamy i układamy na łososiu na kształt łuski.
  • Wierzch polewamy delikatnie roztopionym masłem.