Przejdź do treści głównej

Łosoś norweski z młodą włoszczyzną i sosem miodowo-musztardowym z rukolą

Łosoś norweski z młodą włoszczyzną i sosem miodowo-musztardowym z rukolą
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Jan Lech

Wiosenna propozycja na smażonego łososia z młodymi warzywami. Smaczne danie bogate w witaminy i wartości odżywcze.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
   olej z pestek winogron
1 łyżka stołowa  miodu
1 garść  świeżego koperku
1 łyżka stołowa  ostrej musztardy
1 opakowanie  rukoli
2 pęczki  młodej włoszczyzny
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Łososia kroimy na 4 porcje. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie smażymy  na dobrze rozgrzanej patelni, na oleju.
  • Włoszczyznę obieramy, pozostawiając zielone końcówki. Przesmażamy na oleju, podlewając 3 łyżkami wody. Doprawiamy solą i pieprzem. I smażymy na pół twardo.
  • Przygotowujemy sos – umyte liście rukoli łączymy z ½ szklanki oleju, łyżką musztardy i łyżką miodu. Całość miksujemy na jednolity sos.
  • Łososia norweskiego podajemy z warzywami.
  • Danie polewamy sosem i posypujemy posiekanym koperkiem.