Przejdź do treści głównej

Łosoś norweski z salsą z pieczonej papryki na białych i zielonych szparagach

Łosoś norweski z salsą z pieczonej papryki na białych i zielonych szparagach
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Składniki

-
+

800 g  filetu z łososia norweskiego ze skórą
3 szt  papryki, czerwonej
2 szt  czerwone cebule
50 ml  octu winnego
1 szt  cytryna
100 ml  oliwy z oliwek, extra virgin
   kapar
100 g  masła
150 g  boczniaków
200 g  szparagi, zielone
200 g  szparagów, białych
1 opakowanie  ser feta
0,5 opakowanie  pesto
   pieprz grubo zmielony
   sól

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Łososia norweskiego czyścimy z łusek, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na 4 steki po ok. 200 g każdy.
  • Paprykę smarujemy oliwą i pieczemy w całości w piekarniku w temperaturze 180°C, do momentu aż skórka zacznie schodzić. Następnie wystudzamy, obieramy ze skóry i kroimy drobną kostkę.
  • Paprykę, posiekaną cebulę i kapary mieszamy z sokiem z cytryny, octem i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Szparagi obieramy i hartujemy we wrzątku, a następnie w  wodzie z lodem. Przesmażamy je na maśle z boczniakami, solimy. Wykładamy na talerz i całość obsypujemy kawałkami sera feta.
  • Łososia smażymy na patelni aż nabierze rumianego koloru, po czym nacieramy go pesto bazyliowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na ok. 8 minut.

Łososia układamy na szparagach i nakrywamy salsą z pieczonej papryki