Przejdź do treści głównej

Łosoś norweski z warzywami śródziemnomorskimi, zapiekanymi z serem ricotta z dodatkiem szynki parmeńskiej

Łosoś norweski z warzywami śródziemnomorskimi, zapiekanymi z serem ricotta z dodatkiem szynki parmeńskiej
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Składniki

-
+

800 g  filetu z łososia norweskiego ze skórą
1 szt  cukinia
1 szt  bakłażan
1 szt  papryka, czerwona
1 szt  papryka, zielona
1 szt  papryka, żółta
2 szt  czerwone cebule
4 ząbki  czosnku
1 garść  oregano
1 opakowanie  serka ricotta
1 opakowanie  szynka dojrzewająca (np. parmeńska, szwarcwaldzka, serrano)
   oliwa z oliwek, extra virgin
1 szt  papryczka chilli, czerwona
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Filet z łososia norweskiego czyścimy z łusek, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie dzielimy na 4 porcje.
  • 100 ml oliwy z oliwek mieszamy z posiekanymi 2 ząbkami czosnku i oregano, doprawiając solą i pieprzem.
  • Do powstałej marynaty wkładamy na 2 godziny pokrajaną cukinię, bakłażana, paprykę i cebulę.
  • Następnie warzywa przesmażamy na patelni, po czym zapiekamy je w piekarniku w 160°C z wcześniej pokrajaną w paski szynką parmeńską i serem ricotta, wymieszanym z pozostałym oregano i posiekanym czosnkiem, doprawionym solą i pieprzem oraz odrobiną ostrej papryki.
  • Filety z łososia pieczemy na grillu lub patelni grillowej.

Rybę podajemy z warzywami.