Przejdź do treści głównej

Łosoś norweski zapiekany w cieście francuskim podany z pastą szczypiorkową z serka ricotta i sałatą z dressingiem cytrynowym

Łosoś norweski zapiekany w cieście francuskim podany z pastą szczypiorkową z serka ricotta i sałatą z dressingiem cytrynowym
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1 opakowanie  ciasta francuskiego
4 ząbki  czosnku
1 opakowanie  serka ricotta
2 pęczki  szczypiorku z cebulkami
1 opakowanie  mieszanki sałat
1   cytryna
0,5 pęczek  natki pietruszki
2 łyżki stołowe  miodu akacjowego
100 ml  oliwy z oliwek
1   jajko
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Opłukany i osuszony papierowym ręcznikiem filet z łososia norweskiego obsmażamy na patelni z posiekanymi ząbkami czosnku, a następnie wystudzamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. 
  • Ciasto francuskie rozwałkowujemy. 
  • Układamy na nim filet z łososia i całość zamykamy, zlepiając boki. 
  • Ciasto nakłuwamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w piekarniku w 180°C przez ok. 25 minut. 
  • Po upieczeniu dzielimy na 4 części i układamy na talerzu z sałatą. 
  • Do oliwy dodajemy miód, sok z cytryny i odrobinę pieprzu. 
  • Całość roztrzepujemy trzepaczką i skrapiamy dressingiem mix sałat oraz łososia. 
  • Serek Ricotta rozrabiamy z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki; doprawiamy solą i pieprzem. 

Podajemy obok łososia w cieście.