Przejdź do treści głównej

Łosoś panierowany w sezamie z porem w śmietanie

Łosoś panierowany w sezamie z porem w śmietanie, Fotograf: Synøve Dreyer
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Synøve Dreyer

Kiedy chcemy zapanierować rybę, użyjmy ziaren sezamu. Wydobędą z łososia doskonały smak, który dodatkowo wzbogaci por ze śmietaną

Składniki

-
+

800 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
100 ml  mąki pszennej
1 łyżka stołowa  sól
1 łyżeczka  pieprz
1   jajko
3 łyżki stołowe  tartej bułki
3 łyżki stołowe  ziaren sezamu
   olej

Por

3 szt  pory
1 łyżka stołowa  masło
200 ml  śmietany 36%
   sól i pieprz

Podawać z

   ziemniak

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Łososia pokroić na porcje, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Przygotować trzy miseczki. W jednej połączyć mąkę, sól i pieprz; w drugiej roztrzepać jajko; w trzeciej połączyć bułkę tartą z sezamem.
  • Obtoczyć łososia kolejno w mące, jajku i bułce z sezamem.
  • Panierowaną rybę pozostawić na kilka minut na suchej powierzchni, aby panierka dobrze przyległa.
  • Smażyć na oleju na średnim ogniu, około 2 minut z każdej strony.

Por

  • Pora dobrze umyć i zostawić na sitku do odsączenia.
  • Pokroić na cienkie krążki; smażyć na maśle przez 2 minuty. Nie dopuścić, by zrobił się brązowy.
  • Dodać śmietankę, smażyć jeszcze 2-3 minuty.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Łososia podawać z porem w śmietanie i ugotowanymi ziemniakami.