Przejdź do treści głównej

Łosoś tikka masala

Łosoś tikka masala , Fotograf: Esten Borgos
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Trudny

Fotograf: Esten Borgos

Domowa tikka masala zrobi wrażenie na gościach. Chociaż przygotowanie sosu zajmuje sporo czasu, efekt będzie tego wart. Podawać z ryżem, warzywami i jogurtem.

Składniki

-
+

700 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
2,5 cm  świeżego imbiru
2 ząbki  czosnku
2 szt  cebule
6 szt  kardamonu
3 łyżki stołowe  oleju
2 łyżeczki  garam masali
2 łyżeczki 
1 łyżeczka  ostrej papryki mielonej
0,25 łyżeczka  proszku z chilli
300 ml  śmietany 36%
2 łyżki stołowe  przecieru pomidorowego
4 łyżki stołowe  wody
0,5 łyżeczka  sól
0,5 łyżeczka  cukru

Podawać z

200 g  groszku cukrowego
1 szt  papryka, słodka
200 ml  jogurtu
   ryż jaśminowy

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokroić łososia na kostkę o wielkości 2 cm.
  • Imbir i czosnek drobno pokroić. Pokroić cebulę na cienkie plasterki.
  • Nasiona kardamonu oddzielić od łupinek i zmiażdżyć w moździerzu.
  • Cebulę dusić do miękkości w oleju z imbirem i czosnkiem.
  • Dodać przyprawy, mieszać około 2 minut.
  • Dodać śmietankę, purée z pomidorów i gorącą wodę.
  • Powoli doprowadzić sos do wrzenia, a następnie podgrzewać na małym ogniu 15 minut.
  • Doprawić do smaku solą i cukrem.
  • Do sosu dodać łososia i gotować około 5 minut.

Podawać z groszkiem cukrowym, papryką, jogurtem i ryżem jaśminowym.