Przejdź do treści głównej

Łosoś w ziarnach sezamu z sałatką na ostro

Łosoś w ziarnach sezamu z sałatką na ostro, Fotograf: Kim Holthe
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Kim Holthe

Tę potrawę można podawać jako przystawkę lub jako danie główne. Ilości podane w przepisie dotyczą porcji na przystawkę.

Składniki

-
+

320 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1 szt  awokado
15   strąków groszku
0,5 szt  czerwona cebula
2 szt  cebulki dymki
2 szt  limonki
0,5 szt  papryczka chilli, czerwona
0,5 dl  sos rybny
1 dl  orzechów nerkowca
   ziarna sezamu

Podawać z

   sos sojowy

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Obtocz filet z łososia w ziarnach sezamu, pokrój w cienkie paski i przełóż na talerz.  
  • Pokrój owoc awokado i zmieszaj go z groszkiem cukrowym w strąkach (mangetout). Pokrój czerwoną cebulę oraz dymki na cienkie plasterki.
  • Wymieszaj świeżo wyciśnięty sok z limonki oraz ziarenka papryczki chilli z sosem rybnym.
  • Wrzuć warzywa i orzechy nerkowca do sosu.
  • Do łososia i sałatki podaj miseczkę z sosem sojowym.