Przejdź do treści głównej

Łosoś z curry

Łosoś z curry, Fotograf: Synøve Dreyer
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Synøve Dreyer

Łosoś ma doskonały, wyrazisty smak, a curry i mleczko kokosowe nadadzą mu azjatyckiego charakteru. Można podawać z ryżem lub innym ulubionym dodatkiem.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1   cebula
2   pomidory
2 łyżki stołowe  masła
2 łyżeczki  curry
3 łyżki stołowe  mąki pszennej
400 ml  mleka kokosowego
0,5   cytryna
1 łyżka stołowa  sos sojowy
1 łyżka stołowa  pietruszka
   sól

Podawać z

   ryż

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Łososia pokroić w dużą kostkę. Cebulę drobno posiekać.
  • Pomidory zblanszować: przeciąć skórkę na krzyż w górnej części, włożyć do gotującej wody na kilka minut, po czym od razu przełożyć do zimnej wody. Z pomidorów usunąć skórkę i nasiona, pokroić w małą kostkę.
  • W garnku o grubym dnie roztopić masło, zeszklić cebulę z curry.
  • Wmieszać mąkę.
  • Dodać mleczko kokosowe, zamieszać i zagotować.
  • Do sosu dodać pokrojonego pomidora, sok z cytryny i sos sojowy, po czym gotować 2-3 minuty na wolnym ogniu.
  • Dodać łososia i gotować około 3 minut, aż ryba będzie całkowicie ugotowana.
  • Doprawić curry i solą do smaku.

Łososia podawać z ryżem, posypać natką pietruszki.