Przejdź do treści głównej

Łosoś z piklowanym burakiem i twarożkiem

Łosoś z piklowanym burakiem i twarożkiem
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Smaczna propozycja na grillowanego łososia w nietuzinkowej oprawie, przygotowanej przez Andrzeja Polana.

Składniki

-
+

500 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1 szt  papryka chilli, zielona
   koper włoski, świeży
   sól morska
   pieprz
   kminek
   olej roślinny
4 szt  buraki
1 szt  cebula
1 szklanka  octu jabłkowego
1 szklanka  cukru
1 garść  kiełków rzodkiewek
2 szt  pomela
   sok ze świeżej cytryny
200 g  créme fraîche

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Łososia sprawiamy solą morską, pieprzem, ostrą papryką, koprem, olejem i smażymy na grillu w pergaminie z każdej strony po 4 minuty.
  • Buraka i cebulę kroimy w plastry.
  • Ocet gotujemy z cukrem, kminkiem oraz solą.
  • Do zalewy dodajemy buraka, cebulę i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Odstawiamy do przestudzenia.
  • Twarożek mieszamy z sokiem z cytryny. 

Łososia podajemy z piklowanym burakiem, kleksami z twarożku, posypujemy kiełkami rzodkiewki i filecikami z grejpfruta.