Przejdź do treści głównej

Łosoś z puree z selera i jabłka z marynowanymi warzywami

Łosoś z puree z selera i jabłka z marynowanymi warzywami
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Składniki

-
+

800 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1 kg  selera
4 szt  jabłka
200 ml  śmietany 36%
750 ml  mleka
100 g  masła
   grzybki marynowane
   ogórek kiszony
4 szt  cebule szalotki
   koperek
 szczypta  cukru
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.

Szalotkę gotujemy kilka minut w wodzie i rozdzielamy na pojedyncze łódki, a następnie przesmażamy na złoty kolor. Selera  kroimy w kostkę zalewamy mlekiem, doprawiamy szczyptą soli i cukru. Gotujemy do miękkości. Ugotowanego selera odcedzamy, miksujemy na krem i dodajemy przesmażone na maśle, zmiksowane jabłka. Dla nadania kremowej konsystencji, do puree dodajemy śmietanę i masło.

Łososia dzielimy na 4 porcje. Smażymy na złoty kolor z jednej strony – ok. 3-4 minuty, przekładamy na drugą stronę i delikatnie podsmażamy na wyłączonym palniku. Rybę podajemy na puree z selera, posypujemy posiekanym drobno ogórkiem kiszonym, grzybkami marynowanymi i dekorujemy usmażonymi na złoty kolor łódkami z szalotki oraz piórkami kopru.