Przejdź do treści głównej

Łosoś z warzywami przyrządzony w folii z ziemniakami, jabłkiem, cebulą i koperkiem

Łosoś z warzywami przyrządzony w folii z ziemniakami, jabłkiem, cebulą i koperkiem
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Ingvar Eriksson

Łosoś z warzywami w folii to lekki obiad na aktywne letnie dni. Gdy ryba smaży się na grillu, można przez 10 minut wygrzewać się na słońcu lub pograć w badmintona.

Składniki

-
+

700 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
500 g  ziemniaków
2   jabłka
4   czerwone cebule
8   rzodkiewek
4 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe  soku ze świeżej cytryny
4 arkusze  folii alumuniowej
   świeżego koperku
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokroić łososia na porcje.
  • Ziemniaki ugotować i pokroić na plastry. Jabłko, cebulę i rzodkiew pokroić na kawałki.
  • Każdy kawałek łososia ułożyć na folii aluminiowej, dodać warzywa. Posypać dużą ilością koperku.
  • Skropić oliwą z oliwek, sokiem cytrynowym; doprawić solą i pieprzem.
  • Zawinąć rybę i warzywa w folię. Smażyć na grillu około 10-12 minut.