Przejdź do treści głównej

Śledź norweski na żytniej grzance z wiosennym sosem tatarskim

Śledź norweski na żytniej grzance z wiosennym sosem tatarskim
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Kamil Zieliński

Propozycja na smaczną wiosenną przekonskę z marynowanego śledzia norweskiego, podanego na grzankach z własnoręcznie przygotowanym sosem tatarskim. Świerze ważywa, zioła i przyprawy nadają potrawie lekkiego i pełnego smaku. 

Składniki

-
+

Marynata

4   filety ze śledzia norweskiego
1 garść  świeżego szczypiorku
1 garść  świeżego koperku
1 garść  natki pietruszki
2 cm  świeżego imbiru
150 ml  olej roślinny
   liść laurowy
   ziele angielskie
   pieprz

Sos tatarski

1 pęczek  rzodkiewek
1   świeży ogórek
100 g  pieczarek
1 opakowanie  kiełków rzodkiewek
200 ml  gęstego jogurtu
1 garść  świeżego szczypiorku
1 garść  świeżego koperku
1 łyżeczka  musztardy
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.

Marynata

  • Pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy oraz imbir razem utrzeć.
  • Sprawione śledzie osuszyć na papierowym ręczniku. 
  • Następnie dokładnie oprószyć mieszanką przypraw. Pozostawić na min. dobę. 
  • Wszystkie zioła drobno posiekać i wymieszać z olejem. Zalać nim śledzie.

Sos i grzanki

  • Warzywa pokroić w kostkę.
  • Jogurt wymieszać z musztardą, przyprawami i posiekanym koperkiem 
i szczypiorkiem. Połączyć z warzywami.
  • Kromki pieczywa żytniego delikatnie podsmażyć na patelni. 
  • Osuszone z nadmiaru olej śledzie pokroić w romby.
  • Ułożyć na grzance i podawać z sosem tatarskim.