Przejdź do treści głównej

Śledź norweski z bukietem wiosennych warzyw

Śledź norweski z bukietem wiosennych warzyw
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Kamil Zieliński

Propozycja na śledzia w wiosennym wydaniu. Bukiet młodych warzyw sprawi, że danie będzie zdrowe i pełne witamin, których tak bardzo brakuje nam po zimowych miesiącach.

Składniki

-
+

6   filety ze śledzia norweskiego
4   cebulki dymki
1 opakowanie  kiełków rzodkiewek
1   świeży ogórek
200 g  pomidorków cherry
1 pęczek  młodej marchewki
1 opakowanie  listków boćwiny
1 pęczek  świeżego koperku
2 łyżki stołowe  musztardy ziarnistej z gorczycą
2 łyżki stołowe  miodu
1 łyżka stołowa  cukru
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkakrotnie – do momentu usunięcia z nich nadmiaru soli. 
  • Posmarować musztardą, miodem, posypać świeżym koperkiem i odstawić na kilka godzin.
  • Marchewkę pokroić, przesmażyć na patelni dodając kilka łyżek wody, łyżkę cukru i szczyptę soli.
  • Dodać następnie pokrojonego ogórka, pomidorki kolorowe, kiełki rzodkiewki i chwilę smażyć.
  • Połączyć z liśćmi boćwiny.
  • Śledzia podawać z warzywami z patelni.