Przejdź do treści głównej

Śledź norweski z maślanką chrzanową

Śledź norweski z maślanką chrzanową
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Kamil Zieliński

Śledź norweski serwowany z maślanką chrzanową. Pyszna propozycja, która sprawdzi się również na świątecznym stole.

Składniki

-
+

4   filety ze śledzia norweskiego
1   świeży ogórek
2   cebule
1   czerwona cebula
1 pęczek  świeżego koperku
1 opakowanie  listków boćwiny
1   cytryna
250 ml  wody
50 ml  octu jabłkowego
1 korzeń  chrzan
250 ml  maślanki
   ziele angielskie
   liść laurowy
   pieprz grubo zmielony

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkakrotnie – do momentu usunięcia z nich nadmiaru soli.
  • Zagotować 250 ml wody, dodać ocet jabłkowy, pokrojone na ćwiartki cebule, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy. Chwilę pogotować.
  • Następnie zalewę schłodzić, zalać nią osuszone filety śledziowe, dodać plastry cytryny, koperek i odstawić na dobę w chłodne miejsce.
  • Maślankę połączyć ze świeżo startym chrzanem i również odstawić na dobę do lodówki. 
  • Po wyjęciu odcedzić ją z wiórek chrzanu. 
  • Śledzie wyjąć z zalewy i podawać z maślanką, pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulą, świeżym ogórkiem, listkami boćwiny i gałązkami świeżego koperku.