Przejdź do treści głównej

Śledź norweski z wiosennym Waldorfem

Śledź norweski z wiosennym Waldorfem
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Kamil Zieliński

Wykwintną sałatkę Waldorf wymyślił pod koniec XIX wieku szef kuchni ekskluzywnego hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Jorku. Od tego czasu sałatka ta króluje w menu restauracji na całym świecie. Nasza propozycja to wzbogacona wersja klasycznej przystawki o pyszną rybę, która nada jej niepowtarzalnego smaku.

Składniki

-
+

4   filety ze śledzia norweskiego
50 ml  octu jabłkowego
250 ml  wody
2   cebule
1   świeży ogórek
1   jabłko zielone
1   biała rzodkiew
50 g  solonych kaparów
150 ml  gęstego jogurtu
4 łodygi  selera naciowego
 garść  świeżego koperku
   liść laurowy
   ziele angielskie
   pieprz kolorowy
   sól

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkakrotnie – do momentu usunięcia z nich nadmiaru soli. Odsączyć.
  • Zagotować 250 ml wody, dodać ocet, cebulę, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy.
  • Zalewę schłodzić, zalać śledzie, przełożyć łodygami kopru, selera i odstawić na dobę.
  • Obrany z twardych włókien seler naciowy pokroić w paski, podobnie pokroić białą rzodkiew, jabłko, ogórka. Dodać kapary lub pistacje. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem kolorowym.
  • Śledzie posmarować gęstym jogurtem, na wierzchu ułożyć sałatkę Waldorf.