Przejdź do treści głównej

Śledzie norweskie w sosie koperkowym z młodymi ziemniakami

Śledzie norweskie w sosie koperkowym z młodymi ziemniakami
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Kamil Zieliński

Młode ziemniaczki to doskonałe uzupełnienie dla śledzia norweskiego. Łagodny, lekko słodkawy smak idealnie współgra z mocniejszym aromatem ryby. Danie uzupełniamy o własnoręcznie przygotowany sos koperkowy.

Składniki

-
+

4   filety ze śledzia norweskiego
2 łyżki stołowe  miodu
2 łyżki stołowe  octu jabłkowego
2 łyżki stołowe  musztardy
150 ml  oleju rzepakowego
500 g  ziemniaków
1 pęczek  świeżego koperku
1   cytryna

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkakrotnie – do momentu usunięcia z nich nadmiaru soli. Odsączyć.
  • Przełożyć śledzie łodygami kopru, plastrami cytryny i odstawić na kilka godzin.
  • Miód ubijać razem z musztardą, octem. Dodawać powoli olej.
  • Na koniec dodać do sosu zmiksowany koperek.
  • Ziemniaki ugotować w mundurkach z liśćmi laurowymi, obsmażyć na maśle na złoty kolor.
  • Śledzie podawać z sosem koperkowym, ziemniakami smażonymi i świeżo mielonym czarnym pieprzem.