Przejdź do treści głównej

Bajgiel z łososiowym gravlax

Bajgiel z łososiowym gravlax
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Synøve Dreyer

Bajgiel z norweskim gravlax, serkiem kremowym i sałatką to doskonałe danie na lunch albo piknik. Bardzo łatwy w przygotowaniu i przepyszny.

Składniki

-
+

200 g  gravlax
8 łyżki stołowe  serka mascarpone
2 łyżki stołowe  śmietany 18%
1 łyżeczka  musztardy Dijon
0,25 łyżeczka  sól
0,25 łyżeczka  cukru
1 szczypta  pieprz kajeński
200 ml  kapusty pekińskiej
2 łyżki stołowe  pietruszki
4   bajgle
5   liści sałaty

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Bajgla przekroić na pół, na jednej połówce położyć liście sałaty.
  • Serek kremowy zmiksować ze śmietanką, musztardą, solą i cukrem, doprawić pieprzem cayenne.
  • Drobno posiekać szczypiorek i kapustę pekińską, dodać do serka i wymieszać.
  • Posmarować bułkę, na wierzchu położyć norweski gravlax, przykryć drugą połówką bajgla.