Przejdź do treści głównej

Bruschetta z przegrzebkami i ikrą łososia

Bruschetta z przegrzebkami i ikrą łososia
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Bruschetta nadaje się na przystawkę, lunch lub tapas. Tym razem, podaje się ją z przegrzebkami i ikrą łososia.

Składniki

-
+

6 szt  przegrzebek
2 łyżki stołowe  ikry łososia
12 kromki  bagietki
3 ząbki  czosnku
1 szt  ser mozzarella
   oliwy z oliwek
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Nastawić piekarnik na 200oC
  • Jeśli używasz świeżych przegrzebek, rozpoczynasz od ich otworzenia i oczyszczenia. Zamrożone przegrzebki włożyć do miski, wstawić do lodówki, żeby odmarzły i potem odciekły na papierowym ręczniku.
  • Kawałki bagietki położyć na blasze lub kratce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, pokropić je olejem i natrzeć czosnkiem.
  • Pokroić mozzarellę na cienkie plasterki i położyć ją na kawałkach bułki.
  • Piec  w piekarniku przez 2-3 minuty, aż ser zacznie topnieć.
  • Przegrzebki posypać odrobiną pieprzu i soli, usmażyć na oleju przez ok. 30 sekund z każdej strony.
  • Pokroić przegrzebki na małe kostki i położyć na kawałkach bagietki.

Podawać bruchettę przybraną ikrą z łososia i posypaną świeżymi ziołami.