Przejdź do treści głównej

Burgery z dorsza

Burgery z dorsza
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Fabian Bjørnstjerne

Oto prawdziwy burger z dorsza. Warzywa sprawią, że będzie on wyjątkowo smaczny i zdrowy. Ten burger przypadnie z pewnością do smaku dużym i małym.

Składniki

-
+

600 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
1   ziemniak do pieczenia
2   marchewki
0,25   selera
1 plaster  brukwi
3 łyżki stołowe  oleju rzepakowego
2 łyżki stołowe  masła
1   cebula
1   pomidor
   sól i pieprz

Majonez

200 ml  majonezu
2 łyżki stołowe  curry

Podawać z

4   bułki burgerowe
   sałaty

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Nastawiamy piekarnik na 200°C.
  • Kroimy ziemniaka i warzywa korzeniowe na słupki.
  • Układamy na blasze, posypujemy odrobiną soli i pieprzu. 
  • Pieczemy warzywa w piekarniku ok. 25 minut.
  • Łączymy razem majonez i curry.
  • Kroimy cebulę i pomidora w plastry.
  • Kroimy dorsza na porcje i smażymy na maśle ok. 3-4 minuty z każdej strony. Posypujemy solą i pieprzem.
  • Podgrzewamy bułki na burgery w piekarniku.
  • Na spód bułki kładziemy sałatę, kawałek dorsza, cebulę i pomidor.
  • Przykrywamy drugą częścią bułki.

Podajemy burgera z warzywami korzeniowymi i majonezem z curry.