Przejdź do treści głównej

Chłodnik ogórkowy z serkiem ricotta i wędzonym łososiem norweskim oraz paluszkami grissini

Chłodnik ogórkowy z serkiem ricotta i wędzonym łososiem norweskim oraz paluszkami grissini
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Składniki

-
+

200 g  wędzonego łososia norweskiego
2 szt  świeże ogórki
2 szt  ogórki konserwowe
2 ząbki  czosnku
1 pęczek  koper włoski, świeży
1 opakowanie  serka ricotta
600 ml  maślanki
200 ml  mleka
   sól i pieprz
   papryka, słodka

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Wszystkie rodzaje ogórków trzemy na tarce. Następnie zalewamy je maślanką i mlekiem.
  • Dodajemy posiekany czosnek i koperek. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką.
  • Chłodnik zagęszczamy serkiem ricotta.

Podajemy z paluszkami grissini, owiniętymi plastrami wędzonego łososia norweskiego.