Przejdź do treści głównej

Chlebek pita z grillowanym łososiem

Chlebek pita z grillowanym łososiem
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Esten Borgos

Chlebek pita można wypełnić prawie każdym nadzieniem, więc dlaczego następnym razem nie spróbować z grillowanym łososiem, sałatą i serem? Do tego możemy podać domowy dressing z ugotowanym jajkiem.

Składniki

-
+

500 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
4   chlebki pita
2   pomidory
1   cebula
4 kromki  sera żóltego
8 liście  sałaty
   oliwy z oliwek
   sól i pieprz
   folia aluminiowa

Dressing

1   jajko
1   ogórek konserwowy
2 szt  kaparów
150 ml  majonezu
2 łyżki stołowe  śmietany 18%

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Kroimy łososia na porcje.
  • Składamy kawałek folii do grillowania czterokrotnie, na ok. 10 cm i smarujemy oliwą.
  • Solimy i pieprzymy kawałki łososia, układamy na folii i na grillu.
  • Grillujemy łososia 3 minuty, obracamy i grillujemy 2 minuty z drugiej strony.
  • Lekko podpiekamy chlebki pita na grillu, żeby były ciepłe.
  • Kroimy pomidory na plasterki i siekamy cebulę na spore kawałki.
  • Myjemy liście sałaty i rwiemy na mniejsze części.
  • Wkładamy łososia, pomidory, cebulę, sałatę i ser do pity.

Dressing

  • Gotujemy jajko na twardo.
  • Siekamy jajko i ogórka.
  • Mieszamy składniki dressingu.

Podajemy napełniony chlebek pita i dressing.

Wskazówka: Łososia możemy również usmażyć na patelni.