Przejdź do treści głównej

Dorsz cytrynowy

Dorsz cytrynowy
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Alf Börjesson

Dorsz cytrynowy to proste, szybkie do przygotowania danie - idealne posiłek na co dzień.

Składniki

-
+

600 g  filetu z dorsza norweskiego
400 g  zielonego groszku, mrożonego
200 ml  wody
1 szt  cytryna
1 łyżeczka  sól
2 łyżeczki  skrobi kukurydzianej
0,25 kostka  bulion rybny
1 szt  jajko
100 ml  śmietany 18%

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Zagotuj wodę, sok i startą skórkę z cytryny ze skrobią kukurydzianą i kostką rybną.  
  • Dodaj rybę i gotuj całość przez około 10 minut. 
  • Na 5 minut przed końcem gotowania dorzuć do ryby groszek.  
  • Wyjmij rybę, nie pozwól jej jednak ostygnąć.  Ubij razem żółtko i śmietanę, wlej je na patelnię. 
  • Mieszaj sos, aż zgęstnieje.  
  • Przypraw solą i pieprzem. 
  • Podawaj rybę z sosem i gotowanymi ziemniakami lub ryżem.