Przejdź do treści głównej

Dorsz marynowany z marchewką gotowaną na parze i palonym masłem

Dorsz marynowany z marchewką gotowaną na parze i palonym masłem, Fotograf: Bent Raanes Sørensen
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Bent Raanes Sørensen

Przygotowanie dobrego obiadu nie musi trwać długo. Ten przepis jest idealny, jeżeli chcemy zaimponować gościom. A może posłuży do przygotowania trzydaniowego obiadu?

Składniki

-
+

800 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
100 g  soli
1 l  wody
1 szt  papryczka chilli, czerwona
2 ząbki  czosnku
2 cm  świeżego imbiru
1 pęczek  świeżego szczypiorku
100 ml  oliwy z oliwek

Marchewka

500 g  marchewki
0,5 łyżeczka  sól
1 łyżeczka  cukru
3 łyżki stołowe  masła

Palone masło

200 g  masła
50 ml  sosu sojowego
0,5 szt  limonka

Podawać z

   ziemniak

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 °C.
  • Filet z dorsza pokroić na porcje.
  • Rozpuścić sól w zimnej wodzie. Do tak przygotowanej zalewy włożyć dorsza, pozostawić na 10 minut.
  • Dorsza wyjąć z solanki, osuszyć ręcznikiem papierowym i umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
  • Paprykę chili, czosnek, imbir i szczypiorek drobno pokroić i wymieszać z oliwą.
  • Rybę zalać marynatą, pozostawić na 10 minut.
  • Rybę piec około 10 minut, aż będzie upieczona nawet w środku.

Marchew

  • Marchew obrać i pokroić w słupki o rozmiarach 3 x 1 cm.
  • Kawałki marchwi włożyć do garnka. Dodać sól, cukier i masło, dolać tyle wody, aby prawie całkowicie zakrywała marchew.
  • Przykryć i gotować około 4 minut, aż marchew nieco zmięknie.

Palone masło

  • Masło powoli ogrzewać w rondlu, aż uzyska barwę ciemnobrązową; przecedzić przez drobne sitko.
  • Dodać sos sojowy, doprawić do smaku sokiem z limonki.

Dorsza podawać z marchwią i gotowanymi ziemniakami, polać palonym masłem.