Przejdź do treści głównej

Dorsz norweski Skrei w wywarze z karczochów z czarnymi oliwkami

Dorsz norweski Skrei w wywarze z karczochów z czarnymi oliwkami
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Janne Peters

Skrei to norweski dorsz w najlepszym wydaniu. Zaproś kilku znajomych i ugotuj go w wywarze z karczochów z czarnymi oliwkami. Mniam!

Składniki

-
+

4 szt  karczochy

Bulion

2 szt  filetu z dorsza norweskiego skrei, bez skóry i ości
1 szt  cytryna
400 g  ziemniaków, małej wielkości
2 ząbki  czosnku
0,5 dl  białego, wytrawnego wina
4 dl  bulionu drobiowego
1 łyżka stołowa  majeranek
2 łyżki stołowe  oliwek, czarnych
2 łyżki stołowe  orzeszków pinii
1 dl  oliwy z oliwek
   oliwki, czarne
   sól morska

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Opłucz i osusz filety z ryby Skrei (około 300 g każdy).
  • Zawiń pojedyncze filety najpierw w folię spożywczą (samoprzylegającą), a następnie w folię aluminiową. Uwaga: Upewnij się, że rolki są szczelnie zwinięte, w przeciwnym wypadku filety mogą rozpadać się podczas krojenia.
  • Gotuj przez 15–20 minut w temperaturze 75–80°C. Dorsz powinien pozostać lekko przeźroczysty w środku.
  • Przygotuj karczochy: usuń zewnętrzną warstwę, odetnij końce płatków i odkrój łodygę u nasady. Przekrój na cztery części. Usuń i wyrzuć miękkie włókna ze środka. 
  • Obierz ziemniaki i pokrój na cztery części wzdłuż.
  • Rozgrzej w garnku dwie stołowe łyżki oliwy z oliwek. Dodaj karczochy i ziemniaki, lekko dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojony czosnek i białe wino. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj bulion drobiowy. Gotuj warzywa, aż będą al dente.
  • Przypraw wywar z karczochów czarnymi oliwkami, majerankiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 

Podawaj w czterech głębokich, podgrzanych talerzach. Przetnij ruloniki z dorsza na pół, ostrym cieńkim nożem. Usuń folię. Umieść rybę na warzywach. Dopraw solą morską i udekoruj czarnymi oliwkami i prażonymi orzeszkami pinii.