Przejdź do treści głównej

Dorsz norweski Skrei z bekonem, jajkiem i cytrynowo-cebulowym sosem śmietanowym

Dorsz norweski Skrei z bekonem, jajkiem i cytrynowo-cebulowym sosem śmietanowym
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Synøve Dreyer

Dobrym pomysłem jest skorzystanie z termometru cyfrowego podczas pieczenia ryb w piekarniku.  Ryba jest gotowa, gdy wewnętrzna temperatura wynosi 52-55°C.

Składniki

-
+

800 g  filetu z dorsza norweskiego skrei
1 łyżka stołowa  sól
   olej roślinny

Sos z kurczaka

0,75 dl  bulionu drobiowego
   ocet winny sherry
1 szt  cytryna
50 g  pieczarek
3 łyżki stołowe  masła

Śmietanowy sos cytrynowo-cebulowy

1 szt  cebula
1 łyżka stołowa  masło
1 łyżeczka  biały ocet winny
2 szt  cytryny
2 dl  wody
   sól
   cukru
   pieprz kajeński

Podawać z

4 kromki  bekonu
8 szt  jajka przepiórcze
   szczypiorek z cebulką
   tartej bułki
   masło

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Nastaw piekarnik na 75°C. Zeskrob dokładnie skórę i pokrój rybę na odpowiedniej wielkości porcje. Dopraw solą.
  • Smaż rybę na patelni z odrobiną oleju, skórą do dołu. Następnie umieść kawałki dorsza na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 15 minut. Usuń skórę.

Sos z kurczaka: 

  • Gotuj bulion drobiowy do zgęstnienia. Powinien mieć galaretowatą konsystencję. Dopraw do smaku octem sherry i sokiem z cytryny. 
  • Grzyby pokrój w kostkę i usmaż. Dodaj do sosu. Tuż przed podaniem wymieszaj z zimnym masłem.

Cytrynowo-cebulowy sos śmietanowy: 

  • Podsmaż cebulę na maśle do miękkości. Dodaj biały ocet winny, sok z cytryny i wodę. Gotuj, aż cebula będzie zupełnie miękka. Rozgnieć cebulę i dopraw solą, cukrem i pieprzem cayenne do smaku.
  • Boczek pokrój w kostkę i usmaż na chrupko.
  • Podawaj rybę Skrei z boczkiem i sadzonymi jajami przepiórczymi (lub dwoma zwykłymi jajami), zwieńcz posiekanym szczypiorkiem i podsmażonymi kawałkami chleba. Umieść sos z boku talerza.