Przejdź do treści głównej

Dorsz panierowany z purée z ziemniaków

Dorsz panierowany z purée z ziemniaków, Fotograf: Studio Dreyer-Hensley
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Zaprośmy całą rodzinę do przyrządzenia tej potrawy. Dzieciom pozwólmy panierować rybę lub ubić ziemniaki.

Składniki

-
+

600 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
3 łyżki stołowe  mąki pszennej
1 łyżeczka  sól
0,25 łyżeczka  pieprz
2   jajka
200 ml  tartej bułki
2 łyżki stołowe  margaryny w płynie

Purée ziemniaczane

8   ziemniaków
2 łyżki stołowe  margaryny w płynie
250 ml  mleka
0,5 łyżeczka  sól
0,25 łyżeczka  pieprz

Podawać z

0,5 szt  świeży ogórek
1   cytryna
100 ml  kwaśnej śmietany, lekkiej

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Dorsza pokroić na kawałki tej samej wielkości.
  • W szerokiej misce wymieszać mąkę z solą i pieprzem.
  • W drugiej misce roztrzepać jajko, a do trzeciej wsypać bułkę tartą.
  • Obtoczyć dorsza kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Usmażyć dorsza na gorącej patelni z dodatkiem margaryny – około 4 minut z każdej strony.

Purée z ziemniaków

  • Umyć i obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, ugotować w nieposolonej wodzie.
  • Ziemniaki odcedzić, odparować.
  • Ubić ziemniaki za pomocą ubijaka lub widelca, dodać margarynę i taką ilość mleka, aż konsystencja purée będzie przypominać owsiankę.
  • Purée podgrzać.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sposób podawania

  • Ogórka pokroić na cienkie plasterki – można użyć krajalnicy do sera.
  • Cytrynę pokroić na kawałki.

Smażonego dorsza podawać z purée z ziemniaków, ogórkiem, kawałkami cytryny i odrobiną kwaśnej śmietany.