Przejdź do treści głównej

Dorsz pieczony

Dorsz pieczony, Fotograf: Studio Dreyer-Hensley
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Dorsz w towarzystwie tradycyjnych norweskich warzyw to smaczna i prosta potrawa.  Spróbuj tego przepisu z ryżem zamiast ziemniaków.

Składniki

-
+

500 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
2 szt  marchewki
2 łodygi  selera
0,5 szt  por
1 łyżka stołowa  margaryny w płynie
1 łyżeczka  sól
0,5 łyżeczka  pieprz
1 łyżeczka  tymianek, suszony

Sos

2 łyżki stołowe  margaryny w płynie
3 łyżki stołowe  mąki pszennej
200 ml  wody
200 ml  śmietany 18%
0,5 kostka  bulion rybny
1 łyżeczka  sól
100 g  żółtego sera, tartego

Podawać z

   ryż

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
    • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
    • Podziel dorsza na potrzebną Ci liczbę porcji.
    • Pokrój marchewkę, selera i pora w kostkę.
    • Zagotuj wodę, wrzuć marchewkę i gotuj przez 4 minuty.
    • Dodaj selera i pora, gotuj przez kolejną minutę.
    • Odlej wodę. Warzywa ułóż w nasmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym.
    • Połóż kawałki dorsza na warzywach, całość dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
    • Rozpuść margarynę na patelni. Dodaj mąkę, cały czas mieszając zawartość patelni.
    • Nie przerywając mieszania, dodawaj powoli mieszankę wody i śmietany.  Przed każdorazowym dolaniem płynu doprowadź całość do wrzenia.
    • Wkrusz do sosu kostkę rosołową.
    • Dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
    • Dopraw do smaku solą.
    • Zalej rybę sosem, posyp startym serem.
    • Piecz przez około 15 minut.

    Podawaj dorsza z dodatkiem ryżu.