Przejdź do treści głównej

Dorsz pieczony z marynowaną czerwoną cebulą

Dorsz pieczony z marynowaną czerwoną cebulą, Fotograf: Synøve Dreyer
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Synøve Dreyer

Gdy mają przyjść goście, ta łatwa potrawa ze smażonym dorszem będzie idealna. Dorsza smażymy z bekonem, co dodaje mu smaku.

Składniki

-
+

800 g  filetu z dorsza norweskiego
4 kromki  bekonu
2 łyżki stołowe  masła
   sól i pieprz

Marynowana czerwona cebula

2   czerwone cebule
1 łyżka stołowa  masło
1 łyżka stołowa  cukru
2 łyżki stołowe  octu winnego
200 ml  rukoli

Warzywa

1 szt  marchew
1 szt  korzenia pietruszki
1 szt  cukinia
2   pomidory

Purée ziemniaczane

800 g  ziemniaków
2 łyżki stołowe  masła
200 ml  śmietany 18%
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Dorsza pokroić na porcje, posolić i popieprzyć.
  • Bekon pokroić w kostkę, smażyć kilka minut na patelni bez tłuszczu.
  • Dodać masło. Dorsza usmażyć z bekonem – około 3 minuty z każdej strony. 

Marynowa czerwona cebula

  • Czerwoną cebulę pokroić na kawałki, usmażyć na maśle do miękkości.
  • Dodać cukier i ocet, smażyć 1-2 minuty.
  • Tuż przed podaniem wymieszać z rukolą.

Warzywa

  • Marchew, pietruszkę i kabaczek pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  • Pomidory zblanszować: przeciąć skórkę na krzyż w górnej części, włożyć do wrzącej wody na kilka minut, po czym od razu przełożyć do zimnej wody. Z pomidorów usunąć skórkę i nasiona, pokroić w małą kostkę.
  • Warzywa odcedzić, wymieszać z pokrojonym pomidorem.

Purée z ziemniaków

  • Ziemniaki ugotować do miękkości w nieposolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do odparowania, aż będą suche.
  • Ziemniaki obrać i ubić z masłem. Stopniowo dodawać śmietankę do uzyskania lekkiej konsystencji.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smażonego dorsza podawać z bekonem, marynowaną cebulą, warzywami i purée z ziemniaków.