Przejdź do treści głównej

Dorsz pieczony z szałwią i wędzoną szynką

Dorsz pieczony z szałwią i wędzoną szynką, Fotograf: Synøve Dreyer
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Synøve Dreyer

Szałwia i wędzona szynka wydobędą z dorsza bogaty smak. W tym przepisie proponujemy podać dorsza w ziołach z kuskusem własnej roboty z dodatkiem warzyw.

Składniki

-
+

700 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
2 łyżeczki  soli
4 liście  szałwii
4 kromki  szynki dojrzewającej (np. parmeńska, szwarcwaldzka, serrano)

Kuskus

350 ml  wody
200 ml  kaszki kuskus
8 szt  pomidorków cherry
1   marchew
1 kromka  brukwi
2 łyżki stołowe  natki pietruszki
1 łyżka stołowa  świeżej bazylii
2 łyżki stołowe  octu z jabłek
3 łyżki stołowe  oleju rzepakowego
0,5 łyżeczka  sól
   pieprz

Sos sojowy beurre blanc

1   cebula szalotka
100 g  masła
4 łyżki stołowe  sosu sojowego

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 °C.
  • Dorsza pokroić na porcje, posolić.
  • Na każdym kawałku dorsza położyć liść szałwii i zawinąć w plaster szynki.
  • Położyć rybę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8 minut, aż ryba będzie zupełnie miękka.

Kuskus

  • Zagotować wodę, dodać kuskus, zostawić pod przykryciem na około 5 minut.
  • Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Marchew i brukiew pokroić w kostkę.
  • Drobno posiekać natkę pietruszki i bazylię, dodać do kuskusu razem z warzywami, octem jabłkowym i olejem rzepakowym. 
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sojowy sos beurre blanc

  • Szalotkę drobno posiekać, włożyć do rondelka.
  • Dodać masło i podgrzewać, aż uzyska barwę brązową.
  • Wmieszać sos sojowy.

Dorsza podawać z kuskusem i sojowym sosem beurre blanc.