Przejdź do treści głównej

Dorsz z frytkami

Dorsz z frytkami
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Fabian Bjørnstjerna

Dorsz z frytkami to klasyczny pomysł na rybę w Anglii (Fish and chips). Danie to podawane jest często na papierze w budkach i pubach.

Składniki

-
+

700 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
   sól i pieprz
   olej do smażenia na głębokim tłuszczu

Chrupiąca panierka

240 g  mąki pszennej
1 łyżeczka  sól
3 łyżeczki  proszku do pieczenia
250 ml  wody

Sos tatarski

2   żółtka
1 łyżeczka  sok ze świeżej cytryny
1 łyżeczka  musztardy Dijon
1 ząbek  czosnku
200 ml  olej roślinny
3   ogórki konserwowe
3 łyżki stołowe  kaparów
   sól

Podawać z

   frytki
   kawałki cytryny

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Dobrze osuszamy filet z dorsza i kroimy go na porcje o pożądanej wielkości.
  • Posypujemy solą i pieprzem.

Panierka

  • Łączymy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy lodowatą wodę.
  • Mieszamy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
  • Rozgrzewamy olej w naczyniu lub frytkownicy do 160°C. 
  • Zanurzamy kawałki dorsza w panierce i pozwalamy trochę obcieknąć.
  • Smażymy rybę dwa razy przez 5 minut, aż wszystkie porcje staną się złote i chrupkie.
  • Układamy je na ręczniku do suszenia, który pochłania tłuszcz.

Sos tatarski

  • Mieszamy żółtko z cytryną, musztardą i wyciśniętym czosnkiem.
  • Wciąż mieszając dodajemy po trochę oleju.
  • Dodajemy posiekanego ogórka i kapary, doprawiamy solą.

Podajemy usmażonego na oleju dorsza z frytkami, sosem tatarskim i łódeczkami z cytryny.