Przejdź do treści głównej

Dorsz z kremem brokułowym i glazurowaną marchewką

Dorsz z kremem brokułowym i glazurowaną marchewką
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Synøve Dreyer

Dorsz ugotowany w wodzie z przyprawami ma niesamowity smak. Podawać z kremem brokułowym, glazurowaną marchewką i pieczonymi ziemniakami.

Składniki

-
+

800 g  filetu z dorsza norweskiego
1   pomarańcza
1   cebula
2 l  wody
100 g  soli
2 łodygi  pietruszki
20 szt  pieprzu, całego
2 łyżeczki  nasion kolendry
2 łyżeczki  nasion kopru
1   nasiona anyżku

Krem brokułowy

1   brokuł
1 łyżka stołowa  créme fraîche
1 łyżka stołowa  masło
   sól
   pieprz kajeński

Glazurowana marchewka

3   marchewki
1   pomarańcza
1 łodyga  świeży rozmaryn
2 łyżki stołowe  masła
2 łyżki stołowe  miodu
0,5 łyżeczka  sól
0,5 łyżeczka  pieprz

Podawać z

   pieczone ziemniaki

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Dorsza pokroić na porcje.
  • Pomarańczę obrać cienko ze skórki, cebulę pokroić na plasterki.
  • Zagotować wodę.  Dodać skórkę pomarańczową, cebulę, łodyżki pietruszki, ziarna czarnego pieprzu i kolendry, nasiona kopru włoskiego i gwiazdki anyżu. Gotować na wolnym ogniu 10 minut.
  • Dorsza włożyć do wody, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 10 minut. Przed podaniem z ryby usunąć skórę.

Krem brokułowy

  • Oddzielić kilka różyczek brokuła i odłożyć.
  • Resztę brokułów umyć, pokroić na małe kawałeczki i ugotować w nieposolonej wodzie do miękkości.
  • Dobrze odcedzić, następnie ubić na purée z dodatkiem masła.
  • Dodać śmietanę crème fraîche, doprawić solą i pieprzem cayenne.
  • Różyczki z brokuła usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Przed podaniem dodać różyczki do kremu brokułowego, delikatnie wymieszać.

Marchewka glazurowana

  • Wycisnąć sok z pomarańczy, rozmaryn drobno posiekać.
  • W rondlu roztopić masło, dodać sok z pomarańczy, rozmaryn i miód.
  • Marchew obrać i pokroić w słupki, wrzucić do rondla.
  • Gotować, aż będzie miękka.
  • Tuż przed podaniem doprawić solą i pieprzem.

Dorsza podawać z kremem brokułowym, glazurowaną marchewką i pieczonymi ziemniakami.