Przejdź do treści głównej

Dorsz z piekarnika podany z sałatką Cezar

Dorsz z piekarnika podany z sałatką Cezar
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: David N. Teummler

Pieczony dorsz ze świeżą sałatą to doskonałe połączenie. Danie na łatwy i zdrowy obiad, który możemy przygotować zarówno w piekarniku, jak i w kuchence mikrofalowej.

Składniki

-
+

800 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
100 ml  tartej bułki
100 ml  startej mozzarelli
   oliwy z oliwek
   sól

Dressing

150 ml  oliwy z oliwek
0,5   cytryna
2 ząbki  czosnku
2 łyżeczki  pasty anchois
0,5 łyżeczka  sól
0,5 łyżeczka  pieprz
1 łyżka stołowa  sos Worcestershire

Sałatka

4 kromki  białego pieczywa
1,5   sałata rzymska
150 ml  sera parmezan
   oliwy z oliwek
   pieprz grubo zmielony

Podawać z

   ryż

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Nastawiamy piekarnik na 170°C lub używamy kuchenki mikrofalowej.
  • Smarujemy dorsza odrobiną oliwy i obtaczamy go w bułce tartej, startej mozzarelli i soli.
  • Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 10-12 minut w piekarniku lub ok. 6 minut w kuchence mikrofalowej nastawionej na 600W.

Dressing Cezar

  • Wyciskamy cytrynę i czosnek.
  • Mieszamy składniki dressingu w misce lub miksujemy wszystko malakserem.

Sałatka Cesar

  • Kroimy pieczywo w kostkę i rwiemy liście sałaty.
  • Smarujemy kawałki pieczywa oliwą i smażymy na patelni aż staną się chrupiące i jasnobrązowe.
  • Wrzucamy sałatę do miski i skrapiamy dressingiem, startym parmezanem i grubo zmielonym pieprzem.
  • Dodajemy, kawałki pieczywa i resztę sałaty.

Pieczonego dorsza podajemy z ryżem i sałatką Cezar.