Przejdź do treści głównej

Dorsz z pomidorami i papryką

Dorsz z pomidorami i papryką
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Synøve Dreyer

Smażony dorsz z papryką to ciekawe i niecodzienne połączenie. Szybki i łatwy posiłek, warty włączenia do codziennego menu.

Składniki

-
+

700 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
2 łyżki stołowe  mąki pszennej
1 łyżeczka  sól
0,25 łyżeczka  przyprawa cayenne
3   pomidory
1 łyżka stołowa  olej roślinny
2   zielone papryki
150 ml  wody
1 łyżka stołowa  masło

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Kroimy filety na porcje.
  • Mieszamy mąkę, sól i pieprz cayenne i oprószamy nią rybę.
  • Smażymy rybę na maśle i oleju, aż się przesmaży i nabierze złotego koloru.
  • Układamy na podgrzanym talerzu i trzymany w cieple.
  • Kroimy obrane pomidory i paprykę w kostkę.
  • Przez kilka minut smażymy pomidory i paprykę w tłuszczu po rybie.
  • Zalewamy wodą zmieszaną z sokiem z cytryny i podgrzewamy przez 5 minut.
  • Wkładamy rybę do sosu. Podajemy z ziemniakami i sałatą.