Przejdź do treści głównej

Filet z łososia norweskiego w papilotach z cukinią, bakłażanem, czerwoną cebulą, czosnkiem i ziemniakami w ziołowym maśle

Filet z łososia norweskiego w papilotach z cukinią, bakłażanem, czerwoną cebulą, czosnkiem i ziemniakami w ziołowym maśle
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

Składniki

-
+

300 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1 szt  cukinia
2 szt  czerwone cebule
4 ząbki  czosnku
4 szt  ziemniaków
100 g  masła
0,25 pęczek  świeżego koperku
0,25 pęczek  świeżego tymianku
   sól i pieprz
   folia aluminiowa

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Filet z łososia płuczemy i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Następnie kroimy go w ok. 4-centymetrową kostkę, oprószamy solą i pozostawiamy na ok. 15 minut.
  • Cukinię i bakłażana kroimy w słupki grubości małego palca.
  • Cebulę kroimy w krążki.
  • Obrane ząbki czosnku rozgniatamy końcówką noża.
  • Ziemniaki gotujemy w łupinach, a następnie kroimy je w kostkę. 
  • Masło ucieramy z posiekanym koperkiem i tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  • Duży arkusz folii aluminiowej smarujemy ziołowym masłem. Następnie układamy na nim wszystkie warzywa i łososia.
  • Folię szczelnie zawijamy. Pieczemy na grillu przez ok. 15 minut.