Przejdź do treści głównej

Gotowany łosoś z koperkowym majonezem na zimno

Gotowany łosoś z koperkowym majonezem na zimno
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Joel Wåreus

Kto raz spróbuje tego przepisu, z pewnością do niego powróci! Minimum wysiłku i doskonały smak: oto idealny sposób na codzienną kolację lub na weekendową ucztę.

Składniki

-
+

1 kg  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1 l  wody
2 łyżki stołowe  octu winnego
3 łyżeczki  soli
5 szczypty  białego pieprzu
2 szt  pimentu
1 szt  cebula
1 szt  marchew
3 łodygi  kopru włoskiego, świeżego

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Obierz warzywa i pokrój je na spore kawałki.  
  • Zagotuj wodę z pozostałymi składnikami. Gotuj 5-10 minut.
  • Zalej rybę płynem i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 6-10 minut, w zależności od rozmiaru kawałków ryby.
  • Podawaj na ciepło lub na zimno z majonezem koperkowym, ogórkiem kiszonym i ziemniakami.